10 ok, miért olvassunk könyvet

Olvasás – számunkra ez a világ legszebb időtöltése. Menekülünk a szomorú mindennapi életből és eljutunk a fantasy világába. De ennél több okunk is van olvasni: 10 ok, amiért könyveket kell olvasni.

1) Az olvasás megakadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását

Tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik gyakran foglalkoznak összetett mentális feladatokkal az életükben és kihívják az agyukat újra és újra, mentálisan frissek maradnak. A rendszeres olvasás és az új információk folyamatos bevitele révén az agy edzésben marad, és a memória jó marad idős korban is.

2) Az olvasás csökkenti a stresszt

Az élet meglehetősen sok kihívást tartogat, és sokan nehezen lazítanak egy stresszes munka után. Az olvasás segíthet. Az emberek elhagyják a hektikus mindennapjaikat, és elmenekülnek a fantázia világába, távol a mindennapok zajától.

3) A szókincs bővítése

“Az olvasás tanít” – mondják. És valóban: a rendszeres olvasás révén a szókincs automatikusan bővül. Minél gyakrabban szembesülünk különböző szavakkal, annál könnyebb lesz. Zárójelben: ha hangosan olvasol szövegeket, a szavak még könnyebben átkerülnek a passzívból az aktív szókincsbe.

4) Az olvasás segít az írásban

A Kaliforniai Egyetem úgy találta, hogy a regények olvasása hatással van saját írásmódra. Ennek megfelelően a szerző stílusát az olvasó egy idő után átveszi. Ilyenek a narratív technikák.

5) Az olvasás segít elaludni

Sok embernek nehéz elaludni. A nap sűrű körforgásából nehéz kiszakadni. Ezzel szemben az alvási szertartások segíthetnek. Ha minden este elolvasol néhány oldalt, akkor nemcsak szellemileg pihentetsz, hanem az esti pihentető rituáléval befejeződik a nap.

6) Az olvasás elősegíti a szociális készségeket

A New York-i New School of Social Research tanulmánya szerint az olvasás elősegíti az empátiát. Az olvasás során az olvasók megtanulnak együttérezni a társaikkal, és ezáltal növelik mások életének megértését.

7) Az olvasás elősegíti a kreativitást

A fantázia világába merülve fejlődik a képzelet. A filmekkel szemben itt maguk az olvasók alkotják a képeket a szöveghez. Még a gyermekek számára is látható, hogy a rendszeres olvasás pozitív hatással van a kreativitásra. Leleményességük és képzelőerejük javul. És még felnőttkorban is kifizetődő a kreativitás, mivel ez fontos előfeltétele a konfliktusok sikeres kezelésének.

8) Az olvasás kiterjeszti a horizontot

Nem számít, hogy el akarsz-e menekülni a saját életedből, vagy ha kíváncsi vagy, és más embereket és helyeket szeretnél megismerni, az olvasás valószínűleg a legolcsóbb utazási mód. A történetek betekintést nyújtanak mások életébe, gondolataikba, munkájukba és szokásaiba. Megismerhetsz távoli helyeket és megtapasztalhatsz idegen kultúrákat. Az olvasók a kitekintenek a mindennapok dobozából, és szélesítik látókörüket.

9) Az olvasás elősegíti a koncentrációt

A tájékoztatást és a híreket gyakran gyorsan öntik ránk. Kattogunk a weben, olvassuk az üzeneteket, címsorokat, frissítjük a Twitter-t és átfutjuk a legfontosabb Facebook híreket. Ehhez a ritmshoz képest az olvasás lelassít. Ez nem csak ellazít, hanem elősegíti a koncentrációt is. Megtanulsz csak egy dologra figyelni.

10) Az olvasás szexi

A közvélemény-kutatások szerint az olvasók okosabbnak tűnnek. Egy könyv a kézben vonzóbbá és kívánatosabbá tesz. Olyan benyomást keltesz, hogy érdekes beszélgető partner lehetsz.

Legutóbbi bejegyzések